Úvod / Články / Typ vône
Tlačiť

Typ vône

V súčasnosti ja na trhu nespočetné množstvo vôní a parfémov. Keby sa pri ich výbere máme spoliehať len na klasický postup ovoniavania, mnohokrát by sme asi skončili zmätený a dezorientovaný zmesou aróm, ktoré sme vdýchli.

Typ vône

Pri výbere správnej vône nám pomôže klasifikácia vôní parfémov. Vôňa je definovaná ingredienciami použitými pri výrobe parfému. Druh a povaha tónu, ktorý je takpovediac základným, vedúcim v parféme, určuje typ celej vône. Keď poznáme typ vône, ktorý sa nám páči, uľahčí nám to výber nášho parfému. V zásade sa vône parfémov bežne dostupných na trhu rozdeľujú do 6-tich kategórií a to aldehydové, kvetinové, orientálne, cyprusové, fougére (fužér) a ozónové.

Aldehydové vône
Parfémy s obsahom aldehydov(aldehyd je typ alkoholu) poznáme už od roku 1920. Po prvý krát boli tieto vône použité vo Francúzku. Ich priekopníkom je asi najznámejší parfém na svete, Channel 5. Aldehydové parfémy vo všeobecnosti umocňujú vône v hlave parfému a dodávajú mu akúsi iskru. Pôsobia veľmi sofistikovane a príjemne sa nosia počas celého roka. Okrem Chanell 5 k nim patrí taktiež Lanvin's Arpege, Je Reviens od Worth, Rive Gauche od Yves Saint Laurent či L'Interdit od Givenchy.

Kvetinové vône
Sú najpopulárnejšou ženskou kategóriou. Ako dominantnou majú vôňu kvetín, pričom zväčša je ich v jednej vôni obsiahnutých viacero druhov. Taktiež ale môže byť vôňa postavená na aróme jediného kvetu, vtedy sú to tzv. soliflore. Kvetinové parfémy pôsobia zväčša veľmi ľahko, hravo a romanticky. Hodia sa najmä na letné obdobie. Podľa ďalších zložiek obsiahnutých v parféme delíme tieto ďalej na:
Zelené-kvetinové, tie obsahujú trávy, alebo zelené časti rastlín. Sú to napríklad Vent Vert od Balmain, Fidji od Guy Laroche, Givenchy III, Ivoire od Balmain a Gio od Armani.
Ovocné-kvetinové vône obsahujú rôzne druhy ovocných plodov. Patria k nim Sunflowers od Elizabeth Arden, Diamonds and Sapphires od Elizabeth Taylor, Jean-Paul Gaultier a Escape od Calvin Klein.

Čerstvé-kvetinové vône pôsobia veľmi ľahkým a vzdušným dojmom. Obsahujú čerstvé tóny zväčša citrusových plodov. Príkladom takej vône je Anais Anais od Cacharel, Flore od Caroline Herrera, Eau d'Issey od Issey Miyake.
Drevné-kvetinové používajú v základe tóny drevných elementov. Sú to napríklad Chanel No 19, Safari od Ralph Lauren, White Linen od Estee Lauder.
Sladké-kvetinové, ako už pomenovanie napovedá, sú vône, ktoré sú jednoznačne sladké od hlavy až po základ vône. Medzi takéto parfémy patrí Blue Grass od Elizabeth Arden, Gardenia Passion od Annick Goutal a Eau Cuivree od Montana.
Orientálne vône
Orientálne parfémy majú veľmi silnú, korenisto-exotickú vôňu. Ich sladkosť je obsiahnutá v zložkách ako santalové drievko, mošus(pižmo) či vanilka. Klasickým príkladom orientálnych vôní sú Shalimar, Samsara od Guerlain, Opium od Yves Saint Laurent a Youth Dew od Estee Lauder. Pre ich silu a intenzitu sú vhodné najmä na večerné nosenie. Medzi orientálnymi parfémami rozlišujeme ďalej:
Florientálno-orientálne, ktoré obsahujú aj značné množstvo kvetinových vôní, preto sa niektoré hodia i na denné nosenie. Sú to napríklad Joop! od Joop!, Panthere od Cartier a Spellbound od Estee Lauder.
Ovocno-florientálne vône obsahujú okrem kvetín i ovocné plody a príkladom sú Poison od Dior či Casmir od Chopard.
Korenisto-orientálne parfémy sa dostali do popredia v 90-tych rokoch 20-teho storočia. Obsahujú rôzne kulinárske korenia typické najmä pre oblasti Indie a Arábie. Príkladom takýchto vôní sú Comme des Garcons, Angel od Thierry Mugler, Feminite du Bois od Shiseido a Old Spice.
Ovocno-korenisté vône obsahujú okrem exotických korenín aj ovocné zložky a patria k nim Roma od Laura Biagiotti, alebo Moschino.
Animálne/zvieracie, obsahujú najmä ambru a sú to Obsession od Calvin Klein a Egoiste od Chanel.

Sladko-orientálne vône sú tvorené sladkými vonnými drievkami ako santal či céder. Príkladom sú vône Must de Cartier alebo Donna Karan.
Cyprusové vône
Typickým príkladom dreviny s cyprusovou vôňou je cypruštek alebo tuja. Pomenovanie cyprusových parfémov sa vzťahuje na ostrov Cyprus. Odtiaľ totiž parfumér Francois Coty v roku 1917 získal väčšinu svojich ingrediencií pri výrobe prvej cyprusovej vôni. Väčšinou sa jedná o ženské parfémy, vhodné ako na denné tak i nočné nosenie. Typický pre cyprusovú vôňu je kontrast medzi hlavou tvorenou zväčša bergamotom a základom s vôňou machov. Medzi cyprusovými vôňami poznáme ďalšie rozdelenie podľa prítomnosti ostatných tónov.
Animálne/zvieracie-cyprusové, tie majú ako základ použitú kožu alebo iný zvierací element. Sú to vône Cabochard od Madame Gres, Cuir de Russie od Chanel, Scandal od Lanvin, Jolie Madame od Balmain, Polo od Ralph Lauren alebo Insense od Givenchy.

Kvetinovo-cyprusové majú v srdci výrazné kvetové zložky. Príkladom sú Crepe de Chine od Millot, Ma Griffe od Carven, Montana, Knowing od Estee Lauder.

Ovocno-cyprusové obsahujú rôzne ovocné plody ako napríklad parfémy  Mitsouko od Guerlain, Femme od Rochas, Champagne od Yves Saint Laurent.

Sladké-cyprusové používajú výrazne sladké elementy. Takéto vône sú Shocking od Schiaparelli, Intimate od Revlon alebo Aromatics Elixir od Clinique.

Čerstvé-cyprusové obsahujú svieže tóny zväčša citrusov. Patria k nim Diorella od Dior, Eau Parfumee od Bulgari, CK1 od Calvin Klein, Eau Sauvage od Dior či Fahrenheit tiež od Dior.

Zelené-cyprusové majú dominantnú zložku tráv alebo iných zelených častí rastlín. Príkladom sú vône Charlie od Revlon, Alliage od Estee Lauder a Boucheron Pour Homme.

Fougére ( vyslovuje sa fužér ) vône
Pomenovanie pochádza z francúzskeho slova pre papraď. Napriek tomu, že papradie nemá práve veľmi známu a výraznú vôňu, parfémy zastúpené touto kategóriu evokujú svojou vôňou sviežosť lesa a často sa k nim referuje ako k erotickým vôňam. Vo všeobecnosti obsahujú rôzne bylinky, levanduľu a machy. Sú to zväčša mužské vône. V tejto kategórii rozlišujeme:
Kvetinové-fougére vône, ktoré obsahujú rôzne zväčša lesné či divo rastúce kvety. Takýmito vôňami sú aj Canoe od Dana, Wrappings od Clinique, Parfum d'Ete od Kenzo a Givenchy III.

S obsahom kože, tieto obsahujú animálne elementy alebo tabak. Sú to napríklad Minotaure od Paloma Picasso, Brut od Faberge, Tabac Blond od Caron.

Drevné-fougére majú v sebe tóny rôznych drevín ako Tuscany od Aramis, Paco Rabanne Pour Homme a Dunhill Edition.

Korenisté-fougére obsahujú zmesi rôznych kulinárskych korenín. Príkladom môžu byť Alliage od Estee Lauder, Jules od Dior a Kouros od Yves Saint Laurent.

Čerstvé-fougére majú zväčša výrazné tóny citrusov alebo iných čerstvo voňajúcich elementov ako zelený čaj či eukalyptus. Sú to napríklad Eau d'Hadrien od Annick Goutal, Ô de Lancôme a English Lavender od Yardley.

Zelené-fougére obsahujú zelené časti rastlín alebo trávy. Cool Water od Davidoff a Drakkar Noir od Guy Laroche.

Ozónové vône
Sú novým prírastkom moderného parfumérstva. Tieto vône pôsobia čerstvo, mlado a sviežo. Často obsahujú rôzne morské elementy a ovocie s veľkým obsahom vody ako napríklad červený vodný melón. Príkladom takýchto vôní sú New West od Aramis, Dune od Dior, Eden by Cacherel a Escape od Calvin Klein.


Voľba parfému môže o človeku veľa povedať. Tak ako grafológ dokáže odhaliť povahu človeka na základe jeho podpisu, tak podpis parfému na našej pokožke môže o nás veľa prezradiť. Podľa expertov v oblasti parfumérstva, človek podvedome inklinujeme k vôňam, ktoré odrážajú jeho osobnosť. Koľko toho o nás naša vôňa prezradí a ako dokonale tento systém funguje nie je isté. S istotou možno však povedať, že po kvetinových vôňach určite siahnu romantici, klasické aldehydové parfémy budú vyhovovať zrelým sebaistým povahám, alebo že čerstvé ozónové vône budú asi najzaujímavejšie pre slobodných mladých ľudí.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Kompozícia vône

Kompozícia vône

Všetci máme svoju obľúbenú vôňu. Keď sa nás na ňu niekto spýta, len zriedka sme mu schopní dať jednoslovnú…

Materiály esenciálnych olejov

Materiály esenciálnych olejov

Materiály použité na extrakciu vonných olejov môžu byť rastlinného, živočíšneho alebo syntetického pôvodu.…

Typ vône

Typ vône

V súčasnosti ja na trhu nespočetné množstvo vôní a parfémov. Keby sa pri ich výbere máme spoliehať len na klasický…

Metódy výroby parfému

Metódy výroby parfému

Na počiatku zrodu každého originálneho parfému je „veľký nos“. Tak sa nazývajú profesionálni parfuméri s neobyčajnou…